Van de zomer waren we op vakantie in Normandië. Dat
was genieten met een grote G. Heerlijke vissoepen hebben ze daar. Thuis natuurlijk
op zoek gegaan naar een lekker recept… en gevonden.
Ingrediënten:
700 gram middelgrote garnalen
(gekookt en ongepeld), 2 uien gesnipperd, 1 wortel in plakjes, 2 stengels
bleekselderij in plakjes, 2 eetlepels olijfolie, snufje chilivlokken, 4 eetlepels
citroensap, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 ‘bouquet garni’ (peterselie, laurier en
tijm samengebonden tot een boeketje), 80 gram boter, 4 eetlepels bloem, 60 ml
Calvados (of Cognac), zeezout zwarte
peper (versgemalen), flinke scheut slagroom
Bereidingswijze:
Pel de garnalen en bewaar de
koppen en schalen apart. Snipper de ui en was de groenten en snijd ze in
plakjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de garnalenkoppen en
- schalen toe. Bak ze op hoog vuur goudbruin, terwijl je steeds roert. Zet het
vuur lager en doe er nu de uien, wortel, selderij en chilivlokken bij en bak ongeveer
voor 6 tot 8 minuten tot alles gaar is. Voeg 2 liter water toe, samen met 2
eetlepels citroensap, de tomatenpuree en het ‘bouquet garni’. Breng dit aan de
kook en laat zachtjes 30 minuten koken.
Zeef daarna de soep boven een
grote kom. Smelt vervolgens de boter in een grote pan en maak een roux door de
bloem erdoor te doen en te blijven roeren tot deze goudbruin is (dan is het
meel gegaard). Voeg de helft van de garnalenbouillon toe tot de soep iets
gebonden is. Daarna de Calvados (of Cognac) erbij en de rest van de bouillon.
Breng verder op smaak met zeezout en peper en voeg de room toe. Proef even hoe
je hem vindt en voeg eventueel het resterende citroensap toe. Verwarm de soep nog
1 tot 2 minuten. Doe de gepelde garnalen in de soepkommen of soepterrine en
schenk de bisque erover. Deze worden tijdens het opdienen verwarmd in de soep.
Serveer direct, liefst met rouille, maar da’s weer een ander recept (of je
koopt het in de winkel).
Bon appétit
Geen opmerkingen:
Een reactie posten