Een heerlijk recept voor
worstenbroodjes. Het recept hieronder is voldoende voor 10 worstenbroodjes.
Ingrediënten voor het brooddeeg: 500 gram bloem, 12 gram zout,
140 gram roomboter, 20 gram basterdsuiker, 2 zakjes gedroogde gist,
250 ml melk
Ingrediënten voor de vulling: 900 gram gehakt (ik gebruik altijd
runder- of kipgehakt), 1 ei, 4 teentjes knoflook, Italiaanse kruiden, verse of
gedroogde peterselie, peper en zout
Extra ingrediënten:
1 ei om het deeg te bestrijken
Voor
het deeg:
Doe de bloem met het zout in
een kom en maak er een kuil in. Verwarm de melk tot deze handwarm is en giet de
melk in de kuil. Voeg de boter, suiker en gist toe en meng met je vingers de
gist door de melk tot een papje. Meng steeds een beetje bloem bij de natte
massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Blijf het deeg minimaal 5
minuten goed door kneden. Verdeel het deeg in stukjes van 90 gram. Vorm er kleine
balletjes van en laat ze afgedekt onder plastic folie ongeveer 10 minuten
rusten.
Voor
de vulling:
Meng het gehakt met het ei, de
knoflook, Italiaanse kruiden en peterselie. Ieders smaak is anders, dus gebruik
een hoeveelheid kruiden naar eigen inzicht. Breng het gehakt op smaak met peper
en zout. Verdeel het gehakt in porties van 90 gram en rol iedere portie tot een
worst.
Rol de geruste deegbolletjes ovaal
uit. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak. Leg in het
midden de gehaktworst. Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw
vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de
worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat de worstenbroodjes nu 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in 30 minuten goudbruin
af.
Note: Wanneer je porties van 90 gram gehakt gebruikt krijg je flinke worstenbroden. Voor worstenbroodjes zoals wij ze kennen zou ik ongeveer 60 gram gehakt gebruiken.
Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten