donderdag 13 februari 2014

Soupe de potiron (pompoensoep)

Bonjour Mill!

Met deze zachte temperaturen deze winter, had de pompoen die ik in oktober van vrienden gekregen had het extra lang vol gehouden. Nu moest hij er dan ook aan geloven. Ik had al wel eens pompoensoep geproefd, maar nog nooit zelf gemaakt. In Tranzault word ieder jaar een fête de potiron gehouden. En ja, natuurlijk een wedstrijd wie de grootste pompoen heeft! Allerlei vreemde soorten pompoenen werden daar tentoongesteld en uiteraard ook kunstig uitgeholde of bewerkte pompoenen. Een enorm leuk pompoenfeestje waar Cirque Bidon ook vaak stond. Een vermakelijk traditioneel familie circus, wat door heel Frankrijk trekt met paard en houten woonwagens. Geen moderne trucjes, maar gewoon lekker ouderwets, live muziek met accordeons en violen, voordrachten, acrobatiek en Franse chansons, heerlijk om naar te kijken. Het fête de potirons is helaas niet meer, maar het circus trekt gewoon nog rond en heeft als thuishaven........hier niet ver vandaan! Maar nu de pompoensoep.

Wat heb je nodig: 60 gram boter + 1 klontje, 30 gram bloem, 2 rode uien, fijngehakt, 1 kilo pompoen in blokjes, 1 glas witte wijn, 1 liter groentebouillon, 100 ml slagroom

Doe 60 gram boter en de bloem in een pan. Verwarm 2 minuten op laag vuur, onder voortdurend roeren en haal vervolgens van het vuur. Doe het klontje boter in een stoofpan en bak de uien en de pompoen op matig vuur 10 minuten aan onder regelmatig roeren. Kruid met peper en zout. Ik had een zakje met kruiden om een pompoenschotel te maken van Verstegen en daar heb ik twee eetlepels van gebruikt. Voeg de witte wijn toe aan het uien-pompoenmengsel en laat 5 minuten koken en voeg vervolgens de bouillon toe. Laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de inhoud van de pan fijn met een staafmixer en voeg tegelijkertijd ook het mengsel van bloem en boter toe. Voeg de room toe, meng goed en laat onder voortdurend roeren kort inkoken. Lekker met war verse bieslook snippers erover en een vers gebakken bruin broodje met oude kaas erbij.


Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten