Bonjour Mill!
Met deze zachte temperaturen deze winter, had de pompoen
die ik in oktober van vrienden gekregen had het extra lang vol gehouden. Nu
moest hij er dan ook aan geloven. Ik had al wel eens pompoensoep geproefd, maar
nog nooit zelf gemaakt. In Tranzault word ieder jaar een fête de potiron
gehouden. En ja, natuurlijk een wedstrijd wie de grootste pompoen heeft! Allerlei
vreemde soorten pompoenen werden daar tentoongesteld en uiteraard ook kunstig
uitgeholde of bewerkte pompoenen. Een enorm leuk pompoenfeestje waar Cirque
Bidon ook vaak stond. Een vermakelijk traditioneel familie circus, wat door
heel Frankrijk trekt met paard en houten woonwagens. Geen moderne trucjes, maar
gewoon lekker ouderwets, live muziek met accordeons en violen, voordrachten,
acrobatiek en Franse chansons, heerlijk om naar te kijken. Het fête de potirons
is helaas niet meer, maar het circus trekt gewoon nog rond en heeft als
thuishaven........hier niet ver vandaan! Maar nu de pompoensoep.
Wat heb je nodig: 60 gram boter + 1 klontje, 30 gram bloem, 2 rode uien, fijngehakt, 1 kilo pompoen in blokjes, 1 glas witte wijn, 1 liter groentebouillon, 100 ml slagroom
Doe 60 gram boter en de bloem in een pan. Verwarm 2
minuten op laag vuur, onder voortdurend roeren en haal vervolgens van het vuur.
Doe het klontje boter in een stoofpan en bak de uien en de pompoen op matig
vuur 10 minuten aan onder regelmatig roeren. Kruid met peper en zout. Ik had
een zakje met kruiden om een pompoenschotel te maken van Verstegen en daar heb
ik twee eetlepels van gebruikt. Voeg de witte wijn toe aan het
uien-pompoenmengsel en laat 5 minuten koken en voeg vervolgens de bouillon toe.
Laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de inhoud van de pan fijn met
een staafmixer en voeg tegelijkertijd ook het mengsel van bloem en boter toe. Voeg
de room toe, meng goed en laat onder voortdurend roeren kort inkoken. Lekker
met war verse bieslook snippers erover en een vers gebakken bruin broodje met
oude kaas erbij.
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten