Ondanks mijn
Indonesische roots heb ik een broertje dood aan Indonesisch eten. In de tijd
dat ik nog thuis woonde was het altijd in het weekeinde Indonesisch eten. Dan
at ik dus gewoon twee dagen minder. Daar trapte moeders niet in, dus op maandag
aten we het restant. Eenmaal op eigen benen was het eerste dat ik dus heb
geschrapt uit mijn systeem... Indonesisch eten. Indonesische snacks en zoetigheden heb ik
daarentegen altijd gegeten alsof mijn leven er vanaf hing :) En ik moet het
niet te vaak doen, anders groei ik uit mijn jas, maar zo nu en dan maak ik een
voorraadje snacks voor in mijn vriezertje. Zo ook afgelopen weekeinde.
Heerlijke risolles gemaakt. Nou doe je daar geen heel weekeinde over, maar ik
vind het zelf relaxter om het over 2 dagen te verdelen. Ik vind het een vrij
intensief klusje. Op zaterdag maak ik de vulling, op zondag het deeg, vouw
ik de risolles in elkaar en bak ik ze allemaal in de olie.
Voor alle
Indonesische recepten geldt eigenlijk wel dat je ingrediënten toevoegt op gevoel.
Het is dus niet zoveel gram van dit en zoveel gram van dat. Kijken en
regelmatig proeven, dat is het belangrijkst.
Ingrediënten: kipgehakt, winterwortel, bosui, selderie, knoflook, bouillonpoeder, zout, bloem (ongeveer
500 gram), volle melk, water, eieren, paneermeel
Ik ben dus op
zaterdag begonnen met het maken van de vulling. Daarvoor snijd je de wortel in
kleine blokjes en de bosui en selderie (had ik niet in huis, dus heb ik
peterselie genomen) in smalle reepjes. Verhit wat boter of
olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de wortel, bosui en knoflook
toe en bak zachtjes gaar. (Ik kwam in mijn vriezer nog doperwtjes tegen waar ik
vanaf wilde, dus die heb ik er ook bij gedaan.) Voeg dan de selderie toe en
breng op smaak met bouillon en zout.Om de vulling te binden maak je een papje van bloem,
melk en suiker. Doe dit bij het groente/ vleesmengsel zodat je je een
soort dikke ragout krijgt. Ik heb het mengsel af laten koelen en in een bak
gedaan.
Op zondag heb ik de
risolles afgemaakt. Ik ben begonnen met het maken van het deeg om pannenkoekjes
van te bakken. Hiervoor heb ik ongeveer 500 gram bloem gebruikt, dan heb je een
idee van de hoeveelheid die je nodig hebt. Bij de bloem doe je volle melk en
water (ongeveer 80% melk en 20% water), net zoveel tot je een dun beslag hebt, dunner
dan pannenkoekenbeslag. Breng het beslag op smaak met bouillon en zout. Bak op
laag vuur dunne pannenkoekjes. Let op... de pannenkoekjes mogen niet bruin gaan
kleuren. Als je alle
pannenkoekjes hebt gebakken kun je ze gaan vullen. Leg wat vulling op een
pannenkoekje en vouw deze op zoals op de foto hieronder.
Klop een aantal
eieren los en haal hier de risolles goed doorheen. Vervolgens haal je de
risolles door panneermeel. Bak de risolles tot
deze mooi bruin is. Ik vul en bak pannenkoekjes steeds tegelijk, om tijd
te besparen.
Het eindresultaat
is ongeveer 15 risolles.
Heb je nog vulling over, of heb je geen zin/tijd om het deeg te maken... neem dan bladerdeeg en maak langwerpige flapjes. Bak ze in de oven af tot ze goudbruin zijn.
Heb je nog vulling over, of heb je geen zin/tijd om het deeg te maken... neem dan bladerdeeg en maak langwerpige flapjes. Bak ze in de oven af tot ze goudbruin zijn.
Selamat makan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten