donderdag 12 december 2013

Appels, appelsap én Tarte Tatin

Bonjour Mill!

Vandaag ben ik voor de laatste keer met vriendinnen de laatste lading appels van dit jaar gaan persen tot appelsap. het was een geweldig sap jaar, de peren en appels waren bijna niet te verwerken zoveel waren het er. Het is een leuk werk om te doen en je glazuur springt bijna van je tanden als je het sap rauw proeft voordat het gepasteuriseerd is. Als het sap tot 80 graden verwarmd is gaat het in flessen, kroonkurk erop en klaar! Op de terugweg rijden we altijd met de ramen open want er komt een warmte van die flessen af zodat gratis verwarming in je auto hebt hihihi.

Als we het toch over appels hebben de Tarte Tatin is een "Appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreërd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje La Motte-Beuvron, een departement ten noorden van ons. Het originele recept is gemakkelijk te maken en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanjes. De naam tarte Tatin blijft gewoon ook als de vulling niet van appel is. 



Wat heb je nodig: 1 rol bladerdeeg, 150 gram suiker, 100 gram boter, 8 stevige appels
Mijn variatie: beetje kaneel

Verwarm de oven voor op 225°C. Schil de appels en snij in partjes. Smelt de suiker op het vuur in een bakvorm die daarvoor geschikt is. Zodra de suiker gekarameliseerd is, de boter erbij doen. Laat de suiker niet door karameliseren, dan word het bitter.Laat het suiker/boter mengel een mooi kleurtje krijgen. Doe de appelpartjes op het suiker/boter mengsel tot aan de rand van de bakvorm en draai het vuur uit. Beetje kaneel over de laagjes appel strooien. Leg de bladerdeegrol over de bakvorm en stop het deeg aan de zijkant van de vorm in. Maak een gaatje in het midden om als schoorsteen te fungeren. Laat 20 minuten garen in de oven. Een héél klein beetje af laten koelen en dan in één keer omkeren op een groot bord. Wacht niet te lang met omkeren, anders komt de tarte tatin niet uit de vorm.


Et voilà! Bon Appetit! Ja uiteraard mag er vers geklopte slagroom bij!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten