Omdat ze zo lekker zijn koop ik ze wel eens bij de Turkse
toko. Je kunt ze zoet of hartig beleggen. Turkse Feselli lijkt op de
Marokkaanse Msemmen/Msemen. Alleen wordt de Msemmen/Msemen gemaakt van griesmeel
in plaats van bloem en gaat daar geen gist in. Tijd om ze een keertje
zelf te bakken.
Ingrediënten voor 6
stuks: 1 kilogram bloem, 21 gram verse gist (= ½ blokje) of 14 gram gedroogde
gist, 1 eetlepel zout, 400 ml lauw water, 250 gram margarine, 125 gram
roomboter
Ingrediënten voor 3
stuks: 500 gram bloem, 7 gram gedroogde gist, ½ eetlepel zout, 200 ml lauw
water, 125 gram margarine, 62 gram roomboter
Bereidingswijze:
Doe het meel, gist,
zout en water in een kom en kneed alles tot een geheel. Laat dit deeg 15
minuten staan (dus niet rijzen). Smelt daar de margarine en roomboter in
een pan en laat afkoelen.
Neem
stukjes deeg en rol deze in balletjes. Rol de balletjes deeg uit en smeer in
met de gesmolten boter. Vouw één kant van het deeg naar het midden van de lap. Smeer
hier weer wat gesmolten boter overheen. Vouw de andere kant van het deeg naar
het midden toe. Zorg dat deze de andere helft overlapt.
Vouw de linkerkant
van het deeg naar het midden toe. Vouw de rechterkant van het deeg naar het
midden toe. Zorg weer dat deze de andere helft overlapt. Nu heb je een
vierkant stapeltje van deeglapjes. Smeer weer wat gesmolten boter over het deeg
heen.
Neem nu
alle hoeken en vouw deze allemaal naar het midden toe. Nu heb je weer een
vierkant stapeltje van deeglapjes maar dan wat kleiner en dikker. Druk wat met
je vingers op het deeg zodat de vouwlijnen bijna niet zichtbaar zijn. Laat het
15 minuten staan, zodat de gesmolten boter in het deeg trekt.
Rol na 15 minuten
het deeg weer uit zodat het groter wordt en smeer weer in met de gesmolten
boter.
Bak de feselli in een koekenpan tot beide kanten goudbruin kleuren.
Zelf vind ik de hartige variant het lekkerst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten