Omdat ik het leuk vind met een verjaardag zelf gebakken taart te serveren bakte ik deze appelbaklava. Een kennis van had hem al gemaakt en schepte er nogal over op hoe lekker hij was. Dat recept wilde ik dus ook. En wow… hij smaakt echt zo lekker als zij me deed geloven.
Vanwege een notenallergie heb ik de pistachenoten vervangen voor ongezouten
pinda’s.
Ingrediënten: 95 gram pistachenoten*, 100 gram boter, 1 kilo Jonagold of Elstar, 8 eetlepels rietsuiker, 3 theelepel gemalen kaneel, 1 pak filobladerdeeg, 2 eetlepel honing
* vervangen voor ongezouten pinda’s
Verwarm de oven voor op 175˚C.
Rooster de noten 3 min in een koekenpan zonder boter of
olie op laag vuur. Laat iets afkoelen en hak fijn. Smelt de boter in een steelpan. Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd het
vruchtvlees in kleine blokjes. Meng 3 eetlepel suiker en de kaneel erdoor en
bak de appels 8 minuten op hoog vuur, totdat ze zacht zijn en de suiker is gekarameliseerd. Leg een vel filodeeg in een bakvorm (25x30 cm) en bestrijk met gesmolten
boter. Bestrooi met ½ eetlepel suiker. Doe hetzelfde met een volgend vel deeg
en bestrooi dat met de helft van de noten. Leg er nog 3 vellen deeg op en bestrijk
die steeds met boter en bestrooi met suiker. Schep de appel in de vorm en bedek
op dezelfde wijze met 5 vellen filodeeg (waarbij na 2 vellen de rest van de
noten en dan nog 3 vellen). Eindig met boter en suiker. Bak de baklava in ca.
40 minuten bruin. Dek af met aluminiumfolie als deze te bruin wordt. Laat ondertussen het appelsap inkoken tot 100 ml. Voeg de
honing toe en kook nog 1 minuut Schenk de appelsiroop over de baklava als deze
net uit de oven komt.
Laat in de vorm afkoelen.
(hij was op voor ik een foto van het eindresultaat had
gemaakt, dus heb ik een foto van internet geplukt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten