zaterdag 22 maart 2014

Turkse Feselli

Omdat ze zo lekker zijn koop ik ze wel eens bij de Turkse toko. Je kunt ze zoet of hartig beleggen. Turkse Feselli lijkt op de Marokkaanse Msemmen/Msemen. Alleen wordt de Msemmen/Msemen gemaakt van griesmeel in plaats van bloem en gaat daar geen gist in. Tijd om ze een keertje zelf te bakken.

Ingrediënten voor 6 stuks: 1 kilogram bloem, 21 gram verse gist (= ½ blokje) of 14 gram gedroogde gist, 1 eetlepel zout, 400 ml lauw water, 250 gram margarine, 125 gram roomboter

Ingrediënten voor 3 stuks: 500 gram bloem, 7 gram gedroogde gist, ½ eetlepel zout, 200 ml lauw water, 125 gram margarine, 62 gram roomboter 

Bereidingswijze:
Doe het meel, gist, zout en water in een kom en kneed alles tot een geheel. Laat dit deeg 15 minuten staan (dus niet rijzen). Smelt daar de margarine en roomboter in een pan en laat afkoelen. 

Neem stukjes deeg en rol deze in balletjes. Rol de balletjes deeg uit en smeer in met de gesmolten boter. Vouw één kant van het deeg naar het midden van de lap. Smeer hier weer wat gesmolten boter overheen. Vouw de andere kant van het deeg naar het midden toe. Zorg dat deze de andere helft overlapt.




Vouw de linkerkant van het deeg naar het midden toe. Vouw de rechterkant van het deeg naar het midden toe. Zorg weer dat deze de andere helft overlapt. Nu heb je een vierkant stapeltje van deeglapjes. Smeer weer wat gesmolten boter over het deeg heen.





Neem nu alle hoeken en vouw deze allemaal naar het midden toe. Nu heb je weer een vierkant stapeltje van deeglapjes maar dan wat kleiner en dikker. Druk wat met je vingers op het deeg zodat de vouwlijnen bijna niet zichtbaar zijn. Laat het 15 minuten staan, zodat de gesmolten boter in het deeg trekt. 

Rol na 15 minuten het deeg weer uit zodat het groter wordt en smeer weer in met de gesmolten boter. 

Bak de feselli in een koekenpan tot beide kanten goudbruin kleuren.

Zelf vind ik de hartige variant het lekkerst.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten