maandag 25 november 2013

Overheerlijke risolles

Ondanks mijn Indonesische roots heb ik een broertje dood aan Indonesisch eten. In de tijd dat ik nog thuis woonde was het altijd in het weekeinde Indonesisch eten. Dan at ik dus gewoon twee dagen minder. Daar trapte moeders niet in, dus op maandag aten we het restant. Eenmaal op eigen benen was het eerste dat ik dus heb geschrapt uit mijn systeem... Indonesisch eten.  Indonesische snacks en zoetigheden heb ik daarentegen altijd gegeten alsof mijn leven er vanaf hing :) En ik moet het niet te vaak doen, anders groei ik uit mijn jas, maar zo nu en dan maak ik een voorraadje snacks voor in mijn vriezertje. Zo ook afgelopen weekeinde. Heerlijke risolles gemaakt. Nou doe je daar geen heel weekeinde over, maar ik vind het zelf relaxter om het over 2 dagen te verdelen. Ik vind het een vrij intensief klusje. Op zaterdag maak ik de vulling, op zondag het deeg, vouw ik de risolles in elkaar en bak ik ze allemaal in de olie.

Voor alle Indonesische recepten geldt eigenlijk wel dat je ingrediënten toevoegt op gevoel. Het is dus niet zoveel gram van dit en zoveel gram van dat. Kijken en regelmatig proeven, dat is het belangrijkst.

Ingrediënten: kipgehakt, winterwortel, bosui, selderie, knoflook, bouillonpoeder, zout, bloem (ongeveer 500 gram), volle melk, water, eieren, paneermeel

Ik ben dus op zaterdag begonnen met het maken van de vulling. Daarvoor snijd je de wortel in kleine blokjes en de bosui en selderie (had ik niet in huis, dus heb ik peterselie genomen) in smalle reepjes. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de wortel, bosui en knoflook toe en bak zachtjes gaar. (Ik kwam in mijn vriezer nog doperwtjes tegen waar ik vanaf wilde, dus die heb ik er ook bij gedaan.) Voeg dan de selderie toe en breng op smaak met bouillon en zout.Om de vulling te binden maak je een papje van bloem, melk en suiker. Doe dit bij het groente/ vleesmengsel zodat je je een soort dikke ragout krijgt. Ik heb het mengsel af laten koelen en in een bak gedaan.

Op zondag heb ik de risolles afgemaakt. Ik ben begonnen met het maken van het deeg om pannenkoekjes van te bakken. Hiervoor heb ik ongeveer 500 gram bloem gebruikt, dan heb je een idee van de hoeveelheid die je nodig hebt. Bij de bloem doe je volle melk en water (ongeveer 80% melk en 20% water), net zoveel tot je een dun beslag hebt, dunner dan pannenkoekenbeslag. Breng het beslag op smaak met bouillon en zout. Bak op laag vuur dunne pannenkoekjes. Let op... de pannenkoekjes mogen niet bruin gaan kleuren. Als je alle pannenkoekjes hebt gebakken kun je ze gaan vullen. Leg wat vulling op een pannenkoekje en vouw deze op zoals op de foto hieronder.


Klop een aantal eieren los en haal hier de risolles goed doorheen. Vervolgens haal je de risolles door panneermeel. Bak de risolles tot deze mooi bruin is. Ik vul en bak pannenkoekjes steeds tegelijk, om tijd te besparen.

Het eindresultaat is ongeveer 15 risolles. 




Heb je nog vulling over, of heb je geen zin/tijd om het deeg te maken... neem dan bladerdeeg en maak langwerpige flapjes. Bak ze in de oven af tot ze goudbruin zijn.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten